Fotografie in de openbare ruimte

Fotografie als kunst en Kunst in de openbare ruimte


Fotografie is een technisch proces. Het analoog of digitaal registreren van licht en kleuren leidt tot een afbeelding. Om een goede foto te maken zijn een heel aantal vaardigheden nodig: gevoel voor compositie en ook technische kennis van de camera. Verder een feilloos gevoel voor het kiezen van het juiste moment waardoor er een interessant beeld ontstaat. Een beeld waar je naar moet kijken, dat de aandacht trekt, dat herkenbaar is of juist vragen oproept, emoties laat zien of emoties teweeg brengt, of een beeld dat simpelweg oogstrelend is.

Het fotografie project Kunst van het Delen heeft in 2014 en begin 2015 drie keer de beleving van de openbare ruimte in het centrum van Alkmaar veraangenaamd. In het druk bezochte centrum van Alkmaar is drie keer een openbare tentoonstelling georganiseerd met fotografisch werk van professionele- en amateur-fotografen. De tentoonstelling vormden niet alleen een verzameling fotografisch werk in de binnenstad van Alkmaar, het was ook een route naar één van de deelnemende kunstinstellingen. 

Doel tentoonstellingen Kunst van het Delen
Sinds mobiele telefoons zijn uitgerust met camera’s worden er iedere dag miljoenen beelden vastgelegd, gedeeld en bekeken. Dagelijks ziet de gemiddelde westerling zo’n 3.600 (reclame) beelden op zich af komen. Dat zijn allemaal beelden die iets van ons willen: ze vragen aandacht, roepen op tot actie, willen dat we ergens enthousiast over worden of dat we ze ‘liken’.
Waarom zouden we daar met de tentoonstellingen van Kunst van het Delen nog meer beelden aan toevoegen? 
Omdat het een verademing is om een beeld te zien dat zonder verborgen agenda op je pad komt. Een klein cadeau onderweg van A naar B, ergens tussen de Hema en de C&A. Je kunt het tot je nemen, je kunt je er door laten verrassen of ontroeren en je kunt het in je gedachten meenemen. Het kan ook nieuwsgierig maken!
Doel van het project was om het publiek in de binnenstad van Alkmaar op een makkelijke manier te verrassen met beeldende kunst. En wie meer wilde zien kon de foto route volgen en binnen lopen bij de kunstinstelling die meewerkte aan de tentoonstelling!


Tijdens de eerste tentoonstelling Kunst van het Delen stonden er van 16 tot en met 30 juni 2014 op de Geesterweg en het Scharlo in Alkmaar 8 A0 driehoeksborden.


Op deze A0 borden deelden 10 studenten van de Fotovakschool Amsterdam  hun verrassende, humorvolle en soms confronterende visie op beeldende kunst. De driehoeksborden vormen een openbare fotografie tentoonstelling én ze wijzen de weg naar Kunstuitleen Alkmaar

Feestelijke opening van de tentoonstelling was op woensdag 18 juni om 16.00 uur. Wethouder Cultuur Anjo van de Ven onthulde het eerste A0 driehoeksbord ter hoogte van Geesterweg 1, Alkmaar. 
Aan de tentoonstelling werkten mee:
Puk Bresser
Fieke de Boeck
Masha Jahangard
Gabriëlle de Kroon
Pien Neve
Pascal Rietvelt

Shannon van den Berg
Nimo Hersi
Gertjan Laan
Josi Nihot

Impressie van de eerste tentoonstelling vindt u hier.


Van maandag 1 tot en met maandag 14 september 2014 was op de Langestraat, het Kerkplein en het Canadaplein in Alkmaar de tweede openbare tentoonstelling van Kunst van het Delen te zien. Deelnemende fotografen waren de cursisten van het Fotocafé Artiance. De opening van de tentoonstelling werd op woensdag 3 september 2014 verricht door Dick Keuning – deelnemend fotograaf Fotocafé Artiance & (mede)eigenaar van Café de Bonte Bengel. 

foto Gerda Reus
Alkmaar in actie
Op de 10 driehoeks-borden waren zeer herkenbare Alkmaarse taferelen te zien: straatfotografie voor een straattentoonstelling.
De fotografen van Fotocafé Artiance gingen op pad in de stad, met in hun hoofd de vraag: “wat doen mensen zoal in Alkmaar?”Ze winkelen, kijken, haasten, feesten, slenteren, skateboarden, fietsen of ze rennen rond op hoge hakken. Al deze activiteiten werden vastgelegd. Vaak met een bijzonder oog voor detail en compositie. Ga kijken, want misschien sta je er zelf tussen! 

Fotocafé Artiance
In het Fotocafé Artiance komen enthousiaste fotografen maandelijks bijeen om opdrachten en gemaakt werk te bespreken, nieuwe plannen te maken en ideeën uit te wisselen. Daarnaast zijn er excursies en fotosafari’s. 
De opdracht voor Kunst van het Delen namen de cursisten heel graag aan; wat is er nou leuker dan in de openbare ruimte laten zien wat je daar gezien hebt?


foto Gerda Reus


foto Gerda Reus


foto Gerda ReusAan de tentoonstelling werkte mee:
Annette van Dijk
Dick Keuning
Dick Riesmeijer
Elice Jongerius
Gerard Koopen
Gerda Reus
Harry Ningen
Harry van de Idsert
Joke Ningen
Martin van der Berg
Wik Pijper


De reeks fotografietentoonstellingen Kunst van het Delen werden ondersteund door


  • Gemeente Alkmaar
  • HAL 25
  • Kunstuitleen Alkmaar
  • Artiance Centrum voor de Kunsten
  • TAQA Theater de Vest
  • Marieke van Esch
  • TAQA Cultuurfonds
  • en anderen


Kijk ook op www.facebook.com/kunstvanhetdelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten